Laatste update:
Aangemaakt op: 23 september 2020 Laatste bericht: 2 dagen geleden
Gespreksonderwerpen
EllenvanTuel

Hoi allemaal,

heb net ook een vraag gesteld aan de professionals. Ik zit met het volgende. Afgelopen zomer merkte ik dat ik minder zuurstof kon krijgen. Dit trad ineens op. Heb een goeie conditie, bovengemiddelde conditie welke ik weer op heb gebouwd mbv fysiotherapeut gespecialiseerd in Corona. Kan eigenlijk alles weer. Ben niet echt benauwd, maar met de warme dagen van vorige week merkte ik dat ik minder zuurstof kon krijgen dan voor Corona. Heb een revalidatie traject doorlopen en psychomotore therapeut gaf aan, na veel tests te hebben gedaan, dat er niks mis kan zijn met m’n longen of zuurstofgehalte (saturatiemeter). Als je geen 2 meter kan lopen is dit wel een ander geval, maar daar is bij mij geen sprake van. Heb een goeie longfunctietest geblazen en op foto is niks re zien. Nu warme weer weg is, merk ik niks meer van benauwdheid (afgelopen zomermaanden ook niet). Heb het idee dat m’n longen zich minder goed vullen met lucht. Arts denkt dat ik af en toe hyperventileer en vanuit angst anders reageer. Ik hoor graag jullie mening. Het klinkt ook als een ongeloofwaardig verhaal natuurlijk. Iedereen die ik er over spreek, gelooft dat er niks met m’n longen aan de hand kan zijn omdat ik alles kan en weer grotendeels werk. Toch laat me dit niet los. Ben benieuwd naar jullie reacties. 


Groet Ellen 

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Ingezv 1 maand geleden

Mijn ervaring is dat artsen, als ze het antwoord niet weten, iemand snel de psychische hoek in duwen. Jij weet zelf of je nog angstig bent of niet. Als je niet angstig bent, dan is het goed mogelijk dat je wat minder lucht inademt. Je gaat door corona ook anders ademen en je conditie is misschien niet op peil. Dat ze het niet kunnen meten will niet zeggen dat het er niet is. Waarschijnlijk is er niet echt iets ernstigs, als al je tests goed zijn, maar is het nog niet helemaal goed.

Ingezv 1 maand geleden

Mijn ervaring is dat artsen, als ze het antwoord niet weten, iemand snel de psychische hoek in duwen. Jij weet zelf of je nog angstig bent of niet. Als je niet angstig bent, dan is het goed mogelijk dat je wat minder lucht inademt. Je gaat door corona ook anders ademen en je conditie is misschien niet op peil. Dat ze het niet kunnen meten will niet zeggen dat het er niet is. Waarschijnlijk is er niet echt iets ernstigs, als al je tests goed zijn, maar is het nog niet helemaal goed.

Ingezv 1 maand geleden

2e poging. Als artsen het niet weten, en als mensen het niet weten, dan duwen ze iemand vrij snel de psychische hoek in. Mijn vorige fysio probeerde dat, en toen bleek alsnog dat er fysiek van alles mis is nog. Als je niet erg angstig meer bent, dan is dat dus niet het probleem en is er dus iets met je ademhaling. Corona veroorzaakt ook dat je anders gaat ademen namelijk. Het zal niet ernstig zijn, want dan waren je tests niet goed, maar blijkbaar is er iets kleins wat ze niet kunnen meten. Het vervelende is dat ze er dan ook niet veel aan kunnen doen. Ik heb ook de ervaring dat mensen in de omgeving weinig begrip hebben voor ziekte die ze niet kunnen zien. Daar moet je je niets van aantrekken. Ook al is dat moeilijk. 

hepewezo 1 maand geleden

Hoi Ellen,

ik heb hetzelfde probleem, alleen was mijn conditie al niet zo goed door een darmziekte. Ik krijg begin oktober een ctscan en dan weer terug naar de longarts. Ik heb inmiddels pufjes gekregen die het, volgens mij, alleen maar erger maken. 
groetjes Petra

hepewezo 1 maand geleden

Hoi Ellen,

ik heb hetzelfde probleem, alsof ik niet genoeg zuurstof binnen krijg. Ik ben eind juni positief getest op antistoffen. Ik loop inmiddels bij de longarts en krijg begin oktober een ctscan. Ik gebruik een puffer, maar heb het idee dat het daar alleen maar erger van wordt.


groetjes Petra 

EllenvanTuel 1 maand geleden

Hoi Petra,

dank voor je bericht. Wel fijn dat je antistoffen hebt, dan wordt je tenminste gelooft. Mijn huisarts twijfelt zelfs of ik wel corona heb gehad. Heb geen antistoffen, dus kom niet overal zomaar binnen. Ik heb begin oktober ook een aantal tests (weer herhaling torax foto, longfunctietest maar ga ook zeker om een ct scan vragen). Die puffer heb ik ook over nagedacht maar krijg doen niet zomaar van Ha. Als ik van longarts geen ct scan krijg, ga ik deze laten uitvoeren bij een kliniek. Daar wordt grof geld gevraagd Maar wat kan ik anders? Ik merk dat als ik ergens ben waar bijv warme lucht hangt, m’n longen dit vervelend vinden. Meestal loop ik dan snel door. Als ik buiten ben geweest of gesport heb, voel ik dat m’n longen even meer zuurstof hebben. Heel vreemd. Het gekke is dat ik het ook vaak niet heb hier thuis. Wel fijn om elkaar op de hoogte te houden. Hopelijk bestaat er iets voor. M’n grootste angst is dat dit progressief is en dat ik steeds minder lucht krijg en stik. Dit is een terugkerende angst die ik iedere nacht weer tref. Daarom slaap ik ook zo slecht. Ben ben benieuwd of jij wel goed slaapt en hoe jij hierover denkt. 

Groetjes Ellen 

Nooz 1 maand geleden

Hoi Ellen, 

Wat vervelend! Maar denk dat jouw verhaal erg herkenbaar is voor velen die corona hebben gehad. En nog klachten hebben. Bij mij was er ook niks te zien op de longfoto en de longfunctie test was okay. Ook de saturatie was okay. Ook toen ik happend naar lucht op de EHBO zat. Bij mij treed dat ook plots op. Zonder aanwijzing ineens heel benauwd. Ik denk dat corona veel meer aan tast dan gedacht. Ik heb chronische en acute hyperventilatie ontwikkeld sinds corona in maart te hebben opgelopen. Heb continu druk op de borst en ik hyperventileer zonder dat ik dat merk. Ook is mijn maag erg van slag en daar kan ook benauwdheid van komen. Opgezette buik na 't eten, dan extra benauwd. Gerd is zo'n maagaandoening. Ook daar hebben veel mensen last van na corona. Darmen en maag. Alles werkt ineens niet meer goed samen. Heb je last van je maag? Hoe adem je? Kort in en lang uit? Adem je door de neus? Ik doe buteyko techniek. Die heeft de logopedist me geleerd. Corona doet zeker mentaal ook veel. Zeker als je slecht slaapt. Slaap je wel diep genoeg? Het tast je zenuwstelsel aan. Ik dacht bijv echt dat ik gek werd in maart en zag ze soms echt vliegen. Ik dacht dat ik in 'n psychose zat. En als iemand down to earth is ben ik het. Maar ik dacht dat m'n laatste uur geslagen had. En dat maanden aan 'n stuk. De hele wereld leek een andere plek. Ik herkende m'n omgeving niet meer met vlagen. Volgens m'n osteopaat zet het je hele zenuwstelsel en mentale gezondheid in de war.


Heel veel sterkte. Niet teveel zorgen maken. Het klinkt alsof je al aardig opgeknapt bent. Dat is heel wat! Je gaat vooruit! Hyperventilatie doet ook heel veel. Misschien moet je daar eens wat meer over lezen

EllenvanTuel 1 maand geleden

Hoi Nooz en alle anderen, 

Ik maak me echt grote zorgen om mezelf. Ik adem vooral in door m’n neus. M’n huisarts denkt ook aan hyperventilatie idd in combi met angst en dat ik daardoor verkeerd adem. Het moeilijke is dat ik echt voel dat er iets met m’n longen is, maar dat dit nergens onderkend wordt. M’n grootste angst is dar er dus echt iets is maar dat dit nergens gediagnosticeerd kan worden omdat het een nieuw en onbekend virus is. Het is bekend dat dit virus je longen aantast. M’n grootste angst is dat ik een progressieve situatie zit waarbij ik steeds verder achteruit ga en steeds minder lucht krijg doordat dit virus m’n longen steeds verder aantast. Of kan dit niet? 

Mij heb geen (maag) problemen na eten. Ik slaap ook erg slecht trouwens. Vaak word ik angstig en in paniek wakker. Soms denk ik echt dat ik 2021 niet eens meer haal vanwege m’n zorgen over m’n longen. Kan dit: ernstige longproblemen hebben wat niet gediagnosticeerd wordt/ men niks kan vinden? 

Ingezv 4 weken geleden

In principe zouden ze het wel moeten zien op hetzij röntgenfoto's, ct scan of mri scan als er echt iets heel erg mis is. Maar als daar niets op te zien is, wil dat niet zeggen dat er niets is, maar heel ernstig kan het dan niet zijn. Al kun je er dan nog wel behoorlijk last van hebben. Blijf net zolang doorvragen totdat je die ct scan krijgt. Het is ook handig om een sport medische inspanningstest te vragen. Ik ben ook stikbenauwd, maar mijn longen doen het 130%. Bij mijn inspanningstest bleek dat ik nog maar 3,8%van mijn conditie heb. Dan zijn je hart en longen in orde, maar kan je lichaam de zuurstof niet verwerken. Dan voel je je ook benauwd en ga je harder ademen, wat je weer voelt in je longen. Ik moet nog de uitslag van de cardioloog krijgen, maar waarschijnlijk is dat bij mij in orde. Overigens zit ik hiermee al sinds 6 maart helemaal arbeidsongeschikt thuis. Zo frustrerend, want op het werk hebben ze het stikdruk. Maar goed, ik doe zo goed mogelijk mijn oefeningen van de fysio en dat is alles wat ik doen kan.

Je kan ook veel hebben aan een fysiotherapeut die je kan helpen weer conditie op te bouwen. 

Ik denk niet dat dit tussen je oren zit, en ik heb er een hekel aan dat artsen dat zo snel zeggen altijd. Maar misschien kan een psycholoog toch handig zijn omdat je zo angstig bent. Niet omdat dat een oorzaak is, maar om je te helpen om met de hele situatie om te gaan. Ik heb zelf weinig problemen op dat punt maar er zijn veel mensen die psychische problemen krijgen na corona. Het zou fijn zijn als je niet zo bang zou hoeven te zijn en daar kan een psycholoog ook bij helpen.

Heel veel sterkte en beterschap!

EllenvanTuel 4 weken geleden

Hoi Inge,

dank voor je tips. Ik zal nog om een inspanningstest vragen maar heb m’n conditie een tijd geleden al opgebouwd mbt fysiotherapie. Heb zelfs een bovengemiddelde conditie nu. Dus weet niet of ik zo’n inspanningstest zal krijgen. Dank voor je geruststelling trouwens. Het lijkt mijn toch ook er wel iets te zien moet zijn en als er niks te zien is, het dan zo erg niet kan zijn. Hoe weet je zo zeker dat je longen voor 130%goed zijn/functioneren?gebaseerd op longfunctietest of alle foto’s die er zijn gemaakt? Daar ben ik wel echt benieuwd naar wat maakt dat je dit zo stellig zegt. Wat rot dat je al zo lang thuiszit. Het klinkt idd wel dat je ermee kan dealen en dat je niet bang bent en dat is fijn. Ik heb al een psychologe die me deze angst uit mm hoofden probeert te praten. Het lastige is dat ik een paar weken geleden met vakantie was en daar echt eea aan m’n longen heb gemerkt wat heel heftig was. Kwam ook echt omdat ik merkte dat ik minder goed kon ademhalen daar. Hier thuis is dit geen probleem meer. Maar ja, is ook stukken koeler weer. Ik zou ook wel minder in paniek zijn en rustiger kunnen slapen als ik dit op vakantie niet had meegemaakt. Dit versterkt m’n angst en piekergedachtes helaas alleen maar. Jij ook beterschap en succes gewenst! 

Ingezv 1 week geleden

Dank je wel. Ik heb eerst bij de fysiotherapeut een longfunctietest gedaan. Toen was mijn longfunctie net niet genoeg. Een paar maanden later hebben ze bij die inspanningstest ook een longfunctietest gedaan en toen zat ik op 130%. Vandaar dat ik dat getal zo goed weet. Mijn problem is dat mijn Vo2-max bizar lag is. Dat betekent dat mijn lichaam de zuurstof die binnenkomt niet goed kan omzetten in energie. Daardoor voel ik me heel snel benauwd, is mijn hartslag heel hoog en kan ik bijna niets doen.

We gaan gewoon allebei helemaal beter worden. Kan effe duren. Dat weet ik wel zeker, maar we gaan er echt komen. 

Groetjes, Inge 

EllenvanTuel 1 week geleden

Hoi Inge,

Het klinkt alsof ze wel veel werk en aandacht in je steken, dat is fijn voor jou om te weten. ik heb nog 1x een torax foto gekregen en een longfunctietest. Beide waren goed, m’n longfunctietest was zelfs bovengemiddeld. De longarts wil geen ct scan doen want vindt het niet nodig en te schadelijk omdat ze me te jong vindt. Ze wil nog 1 hystaminetest doen om te kijken of er een bepaalde gevoeligheid is van m’n longen. En daarna sluit ze het af. 

Ik wil een commerciële organisatie vragen om een MRI/ct scan uit te voeren naar m’n longen want het voelt echt alsof ik longschade en beperkingen heb, dit heb ik gemerkt tijdens onze vakantie want toen kon ik op momenten moeilijk ademhalen onder bepaalde omstandigheden en in warmte. 

Ik ben echt best bang dat een iets goed mis is met m’n longen en dat ze amper functioneren. Want zo voelt het aan.   

Groetjes Ellen 

Ingezv 1 week geleden

In dat geval zou ik het zeker laten controleren. Maar ik raad daarnaast toch ook die inspanningstest aan. Bij mij was alles oké, maar mijn Vo2-max bleek veel te laag. Dan komt de zuurstof wel binnen maar je lijf kan er niks mee. Dat voelt ook als benauwdheid. Ik voel het meestal als een behoorlijke druk op mijn borst. Zo'n beetje waar dat holletje in je ribbenkast zit, en ik raak van niks buiten adem. Voor mij was het heel fijn om dat te weten. We werken er nu aan en ik word niet meer de psychische hoek in geduwd. 

EllenvanTuel 1 week geleden

Na een enorm gespeur kan ikbij een commerciële kliniek een ct scan laten doen. Heb jij die ook gehad? Hier bij mij vindt het ziekenhuis m’n klachten echt onwaarschijnlijk en wil niet veel onderzoeken meer doen. Zeker ook omdat ze me te jong vinden voor allerlei ernstige aandoeningen. Maar dat zegt niks en geeft geen garantie. 

ik heb al een inspanningstest gedaan, maanden geleden bij de fysio. En die was toen goed. En kan sporten en raak niet snel buitenadem. Wel fijn dat dit nu weet 

Ingezv 1 week geleden

Hoi, dat is snel. Ja ik las ergens anders al van die inspanningstest. Fijn dat dat in ieder geval goed is. Ik heb geloof ik al 3 ct scans gehad. Bij mij waren die oké. En daar zie je echt alles op. Ik hoop dat je snel terecht kunt. Als er dan iets mis is, dan weet je dat ook snel en dan kun je er wat aan doen. Het is wel een gezoek zo hè, omdat corona nog helemaal onbekend is. Ik ben nu trouwens weer in afwachting van de uitslag van een pcr test omdat ik een paar dagen terug weer verkoudheidsklachten had naast mijn post corona klachten. Ik verwacht dat dat niks is hoor, maar ja, ik volg de regels toch maar.  Slaap lekker alvast, want ik duik nu lekker mijn nestje in. 

EllenvanTuel 1 week geleden

Ik ben echt zo bezorgt dat ik d’r gek van word. Dit heb ik maanden geleden al uitgelegd aan arts maar die vond het niet nodig, een ct scan, gebaseerd op mijn klachten maar vooral gebaseerd mijn inspanningstest en wat ik allemaal liet zien. Ii heb eea toen uitgelegd. Ik ben echt zo ongerust Inge. Ik denk echt zeker te weten dat ik deze aandoening heb omdat ik gewon echt minder zuurstof op kan nemen op momenten. Ik ben echt bang want ik weer/voel dat er iets mis is gebaseerd op hoe ik me afgelopen zomer heb gevoeld en zeker tijdens onze vakantie. En ik heb, toen ik pas besmet was, een aanval gevoeld op mijn longen en dan vooral aan de rechter kant volgens mij. Mijn vriend, met wie ik hier vaak over gesproken heb, zegt dat er een verschil is gevoel en realiteit. Ik weet het gewoon niet Inge. Ik maak me echt verschrikkelijk zorgen hierover. En dan niet om de angst, maar de wetenschap dat er echt iets mis is want dat voel ik gewoon aan mijn longen. Ik denk echt zeker te weten dat het longfibrose is! Wat zou anders maken dst ik minder zuurstof op kan nemen? Zeker ook omdat ik telkens heel gevoelig ben voor lucht als ik ergens binnen ben en het feit of ik wel genoeg adem kan halen. Ik weet het gewoon niet meer, wat ik moet doen of wat ik heb. Ben echt enorm bezorgt hierover en dit is gekmakend. 

Ik ga straks een paar bloedtesten aanvragen en ook een pcr test doen. Daarna kan ik pas terecht in de kliniek voor de ct scan. Op zich is er deze week al plek in de kliniek maar die bloedonderzoeken moeten nog afgenomen worden voordat ik daar terecht kan. Ben echt op van de zenuwen en van ongerustheid. Mss kunnen we contact houden? Ik weet ook echt niet wat ik moet/kan doen als blijkt dat ik echt longfibrose heb. En dan? Volgens mij bestaat er geen behandeling en is dit een progressieve longziekte. Mss kun je me steunen en helpen want ik ben echt gek van bezorgdheid (en niet van angst trouwens). 

Ingezv 1 week geleden

Hoi Ellen, ik kom hier regelmatig. Zeker als ik goed genoeg ben, want ik kan nog steeds weinig. Maar ik wil graag met je meedenken

Bloed testen zijn op zich ook heel goed. Daar kunnen ze ook veel informatie uit halen. Ik weet niet wat longfybrose is, maar ik hoop dat je het niet hebt. Het is in ieder geval goed dat ze nu aan het uitzoeken zijn wat het precies is. Dat is wel belangrijk om te weten. Probeer om te focussen op leuke dingen in de tijd dat je moet afwachten. Want als je alleen maar hier aan zit te denken dan is dat ook niet fijn. En zet gewoon de stappen die je moet doen. Nu eerst de bloedtesten en pcr test en dan de ct scan. En bedenk: je kan ook iets anders hebben aan je longen waar ze wel een behandeling voor hebben. Dat zou eigenlijk wel het fijnst zijn. Dan klopt je gevoel, maar ze kunnen het oplossen. Probeert het één stap tegelijk te nemen. En even niet te ver vooruit te denken. Je kunt nu nog niet plannen voor als je longfybrose blijkt te hebben. Dat kun je pas dan doen. Er zijn ook mensen die wat beschadigingen op hun longen hebben van de corona. Dan voel je ook dat er iets mis is. En ik heb van minstens één persoon gelezen dat het beschadigingen zijn weg gegaan. Dat er iets is lijkt me duidelijk, maar het kan ook iets kleins zijn wat ze op kunnen lossen voor je. 

Mocht je economisch zijn ingesteld: je zorgen maken over iets wat misschien gebeurt, is hetzelfde als rente betalen voor een lening die je misschien nooit neemt. Mij hielp dat. Als ik nu de neiging heb om mee zorgen te maken dan zet ik een paar stappen. Dan vraag ik mezelf of ik er op dit moment iets aan kan doen. Zo ja, dan doe ik dat. Zo nee, dan gooi ik de gedachten naar een moment in de toekomst wanneer ik er wel wat mee kan doen. Zonodig plan ik het in mijn agenda om dat dan ook te gaan doen. En asks ik dan merk dat ik eraan denk, dan gooi ik die gedachte weer weg en ga ik aan een leuke herinnering denken. Het vergt wat discipline. Je zult merken dat de zorgen in eerste instantie blijven terugkomen. Maar als je ze elke keer weer weg gooit een aan iets leuks gaat denken, dan blijven ze op een gegeven moment ook langer weg. En het is niet erg als de zorgen boven komen drijven. Dan hou je ze gewoon weer weg en denk je aan iets leuks. Ik wou zeggen een vakantie bijvoorbeeld, maar dan zou ik die van vorig jaar nemen ofzo en niet de laatste. Maar een leuk feest of iets leuks op je werk kan natuurlijk ook. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. En dat ze gaan vinden wat je hebt een dat ze er iets aan kunnen doen. Hou je taai 💛

EllenvanTuel 5 dagen geleden

Hoi Inge,

Ik lees je bericht nu pas. dank je wel voor je bericht. Die bloedonderzoeken waren nodig om vast te stellen dat m’n lichaam de contrastvloeistof aankan. Omdat m’n inspanningstest goed was, wil Ha nergens meer aan meewerken. Dit gaat dus allemaal via een commerciële kliniek. 

Dank je wel voor je tips hoe ik met bepaalde gedachtes om moet gaan. Omdat ik echt wel rare dingen heb gemerkt in m’n lichaam, maak ik me zo ontzettend ongerust. Twee weken geleden ging ik lunchen bij een vriendin thuis en ik merkte dat ik daar minder goed kon ademhalen en meer m’n best moest doen om normaal adem te halen. Dan vind ik echt verontrustend. 

Ik vindt het lief van je dat je oppert dat het ook iets kleins kan zijn. Ik merk op m’n werk dat ik me daar ook meer dan normaal moet concentreren op m’n ademhaling en wat zegt dit dan? Ik ben echt super ongerust. Ik snap wat je zegt hoor, maar soms denk ik echt dat ik het niet overleef op termijn, omdat het voelt alsof m’n longen best zijn aangetast. Ik ben dus niet gerustgesteld. Ik hoop echt dat ik iets heb wat men kan zien op de ct scan. Stel je voor dat ik iets heb wat men niet ziet/niet zichtbaar wordt. Daar ben ik ook weer echt ongerust over. 

Dank je wel voor het contact Inge en dat je mee wil denken. Ik merk dat ik gewoon heel erg ongerust ben en denk idd dat er echt iets mis is. Dan heb ik ook nog de pech dat m’n huisarts me niet gelooft en denkt dat ik alles verzin vanuit angst. Weet niet wat ik daarmee moet. Ga overstappen naar een andere huisarts. Groetjes en fijne avond, Ellen 

Kristel 5 dagen geleden

Hoi Ellen,

Ik herken veel dingen uit jouw verhaal. Zelf heb ik van de longarts de tip gekregen om naar een psychosomatische fysiotherapeut te gaan, omdat deze kan helpen met ademhalingsoefeningen, en tips kan geven tegen hyperventilatie. Het helpt mij erg. Ook om te ontspannen. Ik heb zelf al snel benauwdheid als ik iets doe. Het voelt raar in mijn lichaam, vooral inderdaad dat holletje tussen de longen. Goed ademen en ontspannen helpt dan echt. Zelfs als je niet precies weet wat de lichamelijke oorzaak hiervan is. Ik hoop dat dit jou ook kan helpen. Veel sterkte.

Groetjes, Kristel

EllenvanTuel 5 dagen geleden

Ik ben ook gewoon bezorgt dat ik op een dag beneden kom en dat ik (weer) merk dat m’n longen minder zuurstof op kunnen nemen. Zoals afgelopen zomermaanden. Daar werd ik toen ook erg onzeker van. Dit heb ik nu dus weer. Herkennen jullie dit? Ik denk dat als je dit hebt meegemaakt, het lastig voor te stellen is. Toch had ik dit echt in juli. Ik ben echt bang hoe dit komend voorjaar weer zal gaan. Ben benieuwd of jullie hier over nadenken/deze gedachte snappen. Groetjes en weer dank voor meedenken! 

Ingezv 2 dagen geleden

Je hebt in ieder geval groot gelijk Ellen dat je een andere huisarts zoekt. Je bent zo afhankelijk van de medewerking van je huisarts. Ik weet precies welk holletje tussen de longen je bedoelt Kristel. Daar zit die grote boze olifant uit een andere post. En inderdaad, goed ademen en ontspannen helpt. Zonder de ademhalingstechnieken die ik als muzikant heb geleerd was ik in maart in het ziekenhuis beland. En ook nu merk ik dat het scheelt. Het stukje longen dat is aangetast zit bovenin. Dus als je daar langs heen met het onderste deel van je longen ademt, dan scheelt dat in de benauwdheid. Buikademhaling heet dat. Het maakt je niet beter, maar scheelt in hoe erg het aanvoelt. Pfoeh, mijn hele trainingschema ligt op zijn gat. Ik probeer maar af en toe even op te staan en wat te lopen om het conditieverlies zoveel mogelijk te beperken. Kan niet wachten tot dit weer over is en ik weer kan gaan trainen. Beterschap allemaal.