Laatste update:
Aangemaakt op: 3 oktober 2020 Laatste bericht: 1 week geleden
Gespreksonderwerpen
Fenna1996

Hallo mensen, 

Waar moet ik es beginnen.....  ik ben op 23 april positief getest op corona. Ik werk in de zorg en helaas was er bij ons corona in het verpleeghuis.

Voor deze hele ellende was ik een gezonde en sportieve dame van 23 jaar(!) Ik sportte 3x in de week, wandelde 20km en werkte veel. 

In het begin vd besmetting (ook) erg ziek geweest; reuk en smaakverlies, extreme vermoeidheid, hoofdpijn en keelpijn.  Buitenadem zijn na traplopen. En heel veel last van terugvallen gehad! Na een aantal weken knaptte het nog niet op. Een aantal tests gehad (bloedonderzoeken,ct scan, longfunctieonderzoek, hartfilmpje) deze kwamen allemaal goed terug! Eigenlijk bij de "nasleep" van het virus voel ik me veel slechter dan de periode dat ik echt besmettelijk was. Ik kreeg last van pijn op het borst en snel buitenadem etc. En een zeer slechte conditie. Toen kreeg ik een provocatietest hierbij werd ik zeer benauwd. En is er dus ook nog es astma geconstateerd en dat terwijl ik altijd gezond was. Blijf ik gek vinden.  Ik heb hier pufjes voor, maar helaas merk ik hier weinig van (en ook al 2x verwisseld van pufje) de pijn op het borst en snel buitenadem/kortademig blijft. Om moedeloos van te worden! 

Kortom ik ben echt door een hel gegaan en nu nog! 

Nu 6 maanden(!) verder ziet mn leven er zo anders uit;

Ik heb nu 2x in de week fysio, zo nu en dan een gesprek met de longverpleegkundige en ik ga 1-2x per week naar mn werk. Maar op het werk doe ik kantoorwerk een uurtje en soms een halfuur meelopen op de werkvloer en dan is dit al weer teveel. Ik doe 1 activiteit op een dag en daarna moet ik echt bijkomen. Tevens blijf ik ook last van terugvallen houden. Zeer vervelend. 

Waar ik voorheen 20km wandelde is voor mij nu 1 tot 3 km de max. Het is zo gek om van "gewoon" gezond naar dit te gaan! Ik behoor helaas tot de categorie langdurige klachten. Ook gek om als jong iemand het virus zo heftig te hebben. Want heb ook (oudere) collega's die het hebben gehad die alweer volledig aan het werk zijn. Zo gek!

Maar dit alles is mentaal ook een flinke klap en echt niet makkelijk. Ik ben er zo klaarmee en mis m'n oude leventje zo erg (werk/sport etc)               ik heb ook echt vraagtekens of ik ooit weer de oude word? Dat je het niet weet, de onzekerheid. Verschrikkelijk!

Ik heb in de afgelopen 6mnd zeker wel stappen gemaakt in de goede richting. Maar ben er nog lang niet en t gaat zo langzaam. Ik vergelijk mezelf ook nu wel met een bejaarde in een lichaam van een 23jarige haha. 

Ik ga er natuurlijk voor dat het iniedergeval wel beter word dan nu qua conditie en meer aankunnen. Ik ben ook zeer gemotiveerd om dit te behalen. Want wil dit ZO graag!!

Iemand die zich in bovenstaande herkent of misschien tips heeft? Ik hoor het heel graag!

Groetjes Fenna

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

kokkie 3 weken geleden

Hej Fenna,

Hoewel wij sportiever dertigers/veertigers zijn en werkzaam en de sport/recreatie, is je verhaal heel herkenbaar. Ook zijn wij half maart ziek geworden maar konden wij destijds niet bij de zorg terecht. Overgelaten aan ons lot moesten we het maar thuis uitzoeken....

Voorheen dachten we nergens over na en hadden we energie voor 10 en waren we vrolijk en positief. Nu ontbreekt de energie en kunnen we maar hele kleine dingen op een dag doen. We functioneren op nog geen 25% van normaal. Afgelopen periode weer heel erg last van een brandende borst. Eten lukt ook slecht.
 

Wel balen dat je als jonge meid zo slecht eraan toe bent. en frustrerend om te zien als anderen wel herstellen. Is voor ons volledig herkenbaar.... 
Ik hoop echt dat je terug de oude wordt. Je lichaam is jong en kan hier hopelijk goed van herstellen. Hou vol....

SOphie en Marc

Quincy 3 weken geleden

Hoi ik ben op 1maart ziek geworden en mijn leven is een hel niemand snapt er iets van en ik werd niet gezien of gehoord na 3 weken ziek en in de war van alles en naar heel veel telefoontjes met rivm ggd en huisarts was ik er klaar mee en  werd ik bij het ziekenhuis geweigerd we rijden naar de huisarts en ze schrok van hoe slecht het ging met mij ik was echt nooit ziek maar nu dus wel ik heb elke dag pijn en loop hele kleine stukjes maar ben ook helemaal in de war mentaal gesloopt elke dag hoofdpijn extreem en vaak pijn op de borst. Ik ben normaal zeer actief en fit en ben 26jaar en denk ook steeds word ik ooit weer mezelf.... Ik hoop dat je er goed boven op komt en weer de oude word en je bent niet de enigste maar trek je niks aan van al het onbegrip want jij moet het zelf doen (net als ik haha pfff) succes gr Quincy 

Ingezv 1 week geleden

En dan zeggen ze tegen de jongeren dat die op moeten letten zodat ze de ouderen niet aansteken. Als ze nou eens wat meer bekend zouden maken dat jongeren ook het risico lopen om zo ziek te worden als jullie en ik zouden veel meer jongeren voorzichtiger zijn. 

Ik ben zelf 48, dus niet echt jong, maar ook op 6 maart in één klap van gezond en fit persoon naar menselijk wrak gegaan. Na 7 maanden kan ik nog niks. Mijn conditie is ongeveer 4% van wat het zou moeten zijn. 

We zijn hier met een hele grote groep mensen. Het zou eens moeten worden nagekeken hoeveel mensen zo lang zo ziek zijn. Op Facebook zit een groep met meer dan 14000 personen. En het zou eens goed bekend moeten worden gemaakt in de media. Niet met één artikeltje af en toe, maar Rutte zou dit bijvoorbeeld ook moeten melden in zijn persconferenties. Dan is het waarschijnlijk veel sneller afgelopen met al dat onvoorzichtige gedrag van sommige mensen. Als ze beseffen welk risico ze echt lopen. Want nu denkt iedereen die gezond is dat ze hooguit een weekje ziek zijn.

Jammer genoeg ben ik er niet toe in staat om dat uit te zoeken. Daar ben ik nog te ziek voor. Misschien kan het Longfonds hier iets mee? Of hebben jullie al een beetje een beeld hoeveel mensen er zo lang zo ziek blijven?

Anyway, je bent niet alleen. We zijn met heel velen. En we gaan dit virus met zijn allen verslaan en allemaal beter worden. Daar moeten we gewoon voor gaan! 

Beterschap. 

Anoniem (niet gecontroleerd) 1 week geleden

Hallo Ingezv, 

Hoe heet groep op FB en zijn dat allemaal mensen die corona hebben gehad? Groetjes.

Quincy 1 week geleden

Dat vind ik dus ook ik heb al meerdere media aangeschreven dat ik ondanks ik nog na 7 maanden ziek ben graag mee wil werken aan tv programma's die mijn verhaal willen delen zodat jongeren ook eens snappen dat het echt heel slecht kan gaan bij mij werd steeds gezegd jongeren krijgen het niet je zal wel griep hebben tot de huisarts mij naar 3 weken zag en ze stond erbij te huilen van de schok omdat ik er zo slecht bij zat ik mocht toen naar het ziekenhuis gelukkig maar daar zeiden ze je had op de ic moeteb liggen maar je hebt de piek al gehad echt heel erg ik vroeger gezien hoe mijn moeder in elkaar zakten door een longembolie die door haar hart ging ze heeft het maar net gered gelukkig maar toen ik dat zei tegen de artsen lachten ze. Maar 2 weken later was op tv dat mensen die overlijden door covid 19 overlijden door onderandere trombose en daar komt een longembolie ook door ik kon wel huilen dat ik dus steeds gelijk had bahbah nu 7 maanden en nog steeds niks kunnen en geen nuttige hulp of info 

EllenvanTuel 1 week geleden

Hoi allemaal,

ook ik (43 jaar) heb klachten en vrees zelfs dat ik longfybrose heb. En dat zou natuurlijk echt verschrikkelijk zijn. Het is tegenstrijdig omdat ik wel gewoon aan het werk ben thuis. Maar ervaar ook dat ik gevoelig ben voor lucht/warmte en dat m’n longen erg gevoelig reageren. En dat m’n longen minder goed zuurstof opnemen, zeker in hitte. Ik jeb een longfoto, longfunctietest en inspanningstest gehad en ze waren allemaal goed. Maar heb tijdens onze vakantie half september (toen was het heel heet) dat m’n longen minder zuurstof op namen en ik bij bepaalde excursies meer moeite had met normaal ademhalen en meer gefocust was oo mijn ademhaling. Longarts wil geen ct scan doen. Wie van jullie weet of longfibrose altijd zichtbaar wordt op een longfoto? 

Ingezv 1 week geleden

Oeps, ik heb jou net aangeraden een inspanningstest te doen Ellen. Maar ik zie dat je die al hebt gehad. Dan zou ik met die ct scan beginnen. 

Ik zit in dezelfde situatie als Quincy, alleen ben ik een stuk ouder. Ik ben al op 7,5 maand en kan nog bijna niks. Ik ben al blij dat ik nu bij de waterkoker kan blijven staan totdat het water voor de thee kookt (meestal) in plaats van te moeten gaan zitten. Dat is het soort verbetering waar ik het totnogtoe moet doen.  Hoop wel dat ik misschien over een week of 3 met 3 uurtjes werken per week kan beginnen. Maar voor nu zit dat er nog niet echt in. Na de oefeningen en het wandelen van de fysio is de pijp bij mij leeg. Maar goed, uiteindelijk komen we er wel.

Moed houden allemaal 🙂. We gaan ons toch echt niet door zo'n stom virus op de kop laten zitten.